Steun ons en help Nederland vooruit
Bedrijven en non-profit organisaties (“ondernemingen”) in het Vechtdal worden door D66 leden in de gemeentes Dalfsen, Ommen en Hardenberg genomineerd. Per lid mogen twee organisaties/bedrijven worden aangedragen. Voor ieder bedrijf of iedere organisatie worden maximaal 150 woorden toegevoegd ter motivatie van de nominatie. In die vijf zinnen wordt alvast zoveel mogelijk inhoudelijk antwoord gegeven op de criteria voor duurzaamheid. De deadline voor nominaties is op maandag 25 mei 2020. Op basis van die nominaties maakt het bestuur een keuzeformulier en kiezen de leden in de week van 1 juni 2020, zo bepalen we samen de winnaar van de ASD 2020.
Het begrip duurzaamheid is een ruim begrip. Zowel de inrichting van de onderneming als de producten vallen daaronder. Omdat ondernemingen in de regio Vechtdal zeer divers zijn, zijn de opgestelde criteria een mix van beide uitingen van duurzaamheid. Bovendien zijn ze vooral richtlijnen, respectievelijk een checklist voor zowel de nominaties en de begeleidende teksten en de uiteindelijke keuze van de leden van D66 Vechtdal.
De criteria voor de Antoinette Stegeman-Drijber Duurzaamheidsprijs van D66Vechtdal zijn hoofdzakelijk afgeleid van twee documenten: duurzaam-ondernemen.nl en allesduurzaam.nl, een website waar consumenten die op zoek zijn naar duurzame producten terecht kunnen. De twee websites zijn particuliere initiatieven, maar gebruiken wel de internationale standaards voor duurzaam ondernemen en duurzame producten.
“Duurzaam” of “Maatschappelijk verantwoord ondernemen” (MVO) worden in Nederland vaak als synoniemen gebruikt. Men verstaat hieronder zodanig ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de stakeholders (belanghebbenden) van de onderneming. Een onderneming onderneemt maatschappelijk verantwoord indien zij haar activiteiten bewust richt op het toevoegen van waarde aan zowel “people”, “planet” als “profit”, daarin steeds opnieuw een zorgvuldige balans zoekt, daarover op een actieve en transparante manier verantwoording aflegt en daarover met haar stakeholders een open dialoog voert.
Ondernemingen kunnen zelfs nog een stapje verder gaan en zich richten op nieuwe marktkansen, groei en innovatie met winst voor mens, maatschappij en milieu. Nu en in de toekomst.
MVO is de standaard voor ondernemen in de 21ste eeuw. Uitgangspunten zijn hierbij:
allesduurzaam.nl heeft zich bij het opstellen van criteria voor duurzame producten laten leiden door vier algemene uitgangspunten:
De onderneming levert een positieve bijdrage aan lokale economie en bedrijvigheid, als ook aan het totale economische systeem; daar waar mogelijk draagt zij bij aan verantwoorde infrastructuur.